To ucierane kakaowe ciasto, które pieczone jest razem z soczystymi gruszkami.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, wykłada się budyniowo-rumowy krem i całość polewa słodką i niezawodną polewą czekoladową - mniam :)

To ciasto fajne prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Jest idealne na każdą okazję, do zwykłej kawusi, na świąteczny stół i na weekendowy odpoczynek ;)

Smacznego!

Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Kakaowe ciasto:
25 dag masła
6 jajek
sól
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
...

Przygotowanie

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić białka ze szczyptą soli, dodać do ciasta i razem ...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz 9 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7840 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 119  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-04-20
Marysia
Autor przepisu

Hmm.... to może ciasto wysuszyło się w piekarniku (za wysoka temperatura lub za długo się piekło).

2017-03-19
Aga

Ciasto suche nie wiem czemu wyrosła nawet nie jest zakalcem