Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
7 żółtek gotowanych
1-2 surowe żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 20 minut (w tym 1 godzina i 10 minut pracy).
Praca:1 godzina i 10 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Surowe żółtka ucierać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając przetarte przez sitko gotowane żółtka - utrzeć do białości. Mąkę z proszkiem do pieczenia i tłu...

Zostało jeszcze 76% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-02-21
Ewa

Zrobiłam dzisiaj ciasteczka są wspaniałe,kruche żałuję że nie zrobiłam z podwójnej porcji ,na lukier było już za pożno więc niektórzy smarowali sobie powidłem śliwkowym były wyśmienite.Dziękuję za przepis.

2009-12-20
Betina

Zrobiłam te ciastka na święta,ale nie wiem czy dotrwają do świąt,bo są tak bardzo kruche i smaczne że wprost rozpływają się w ustach i myśle że zostaną zjedzone prędzej.Gorąco polecam wszystkim,szczególnie dobre z lukrem o smaku cytrynowym.Pozdrawiam autorkę przepisu.

2009-11-08
Krykot

Właśnie zrobiłam, są kruche, smaczne, wyśmienite. Dziękuję:)