Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Ciasto:
odrobina soli
2 żółtka
... Przygotowanie
Gotowe za 2 godziny i 12 minut (w tym 1 godzina i 30 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 1 godzina i 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 12 minut |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Łatwe wykonanie.
Tanie.
Mąkę przesiać, dodać zimne masło (pokrojone na kawałki) i cukier puder. Palcami zrobić drobną kruszonkę. Dodać żółtka, sól, przemieszać nożem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć ciasto w folię i schłodzić 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkować (...
Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
mam ten sam przepis na babeczki i są rewelacyjne,a wyjmuje się je z foremek dopiero po ostygnięciu.To jest ciasto kruche więc się kruszy jak jest świeże,dobre są następnego dnia.Wyglądają pięknie i wiem ,że w smaku są świetne.Ja piekę je troszke krócej 10-15min. ale zależy to od piekarnika.Ludzie jak nie macie zielonego pojęcia o pieczeniu,to nie wińcie przepisu.Nauka i wytrwałość to klucz do osiągnięcia wyśmienitych wypieków.Marku i Olgo życzę powodzenia!
ładnie wygląda na foto ale smak do niczego
Twarde, twarde i jeszcze raz twarde.