Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Ciasto:
odrobina soli
2 żółtka
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 12 minut (w tym 1 godzina i 30 minut pracy).
Praca:1 godzina i 30 minut
Gotowanie/pieczenie:12 minut
Oczekiwanie:30 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Mąkę przesiać, dodać zimne masło (pokrojone na kawałki) i cukier puder. Palcami zrobić drobną kruszonkę. Dodać żółtka, sól, przemieszać nożem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć ciasto w folię i schłodzić 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkować (...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2009-11-24
fanka pieczenia

mam ten sam przepis na babeczki i są rewelacyjne,a wyjmuje się je z foremek dopiero po ostygnięciu.To jest ciasto kruche więc się kruszy jak jest świeże,dobre są następnego dnia.Wyglądają pięknie i wiem ,że w smaku są świetne.Ja piekę je troszke krócej 10-15min. ale zależy to od piekarnika.Ludzie jak nie macie zielonego pojęcia o pieczeniu,to nie wińcie przepisu.Nauka i wytrwałość to klucz do osiągnięcia wyśmienitych wypieków.Marku i Olgo życzę powodzenia!

2009-07-02
wiewióreczka z orzeszkiem

ładnie wygląda na foto ale smak do niczego

2009-07-01
wiewióreczka z orzeszkiem

Twarde, twarde i jeszcze raz twarde.