Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
10 dag masła
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 25 minut (w tym 40 minut pracy).
Praca:40 minut
Gotowanie/pieczenie:45 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Do mąki pszennej dodać margarynę, masło, cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zgnieść ciasto. 1/3 część ciasta włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostok...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 143  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (22)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-09-16
Ella
Autor przepisu

Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasto się udało :) Ja ostatnio robię biszkopty z takiego przepisu: składniki: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 8 łyżek gorącej wody, ¾ szklanki mąki pszennej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: całe jajka ubijać mikserem na najwyższych obrotach, gdy masa zacznie się podnosić dodać gorącą wodę i dalej ubijać (powstanie wtedy puszysta piana). Następnie wsypać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na prostokątną formę o wymiarach 25 na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić. Powodzenia :)

2011-09-15
Kasia O

Pani Elu, super smaczna szarlotka. Dziękuję za wspaniały przepis, wychodzi tak jak na zdjęciu.Poproszę Panią o sprawdzony przepis na biszkopt.Pozdrawiam

2011-08-30
Ella

Ostatnio używam mąki Dalachowskiej, a margarynę to np. Kasia, Palma lub mleczna. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)

Pozostało: 19