Składniki
Na 24 porcje. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
10 dag masła
... Przygotowanie
Gotowe za 2 godziny i 25 minut (w tym 40 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 40 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 45 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.
Do mąki pszennej dodać margarynę, masło, cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zgnieść ciasto. 1/3 część ciasta włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostok...
Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 143 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasto się udało :) Ja ostatnio robię biszkopty z takiego przepisu: składniki: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 8 łyżek gorącej wody, ¾ szklanki mąki pszennej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: całe jajka ubijać mikserem na najwyższych obrotach, gdy masa zacznie się podnosić dodać gorącą wodę i dalej ubijać (powstanie wtedy puszysta piana). Następnie wsypać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na prostokątną formę o wymiarach 25 na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić. Powodzenia :)
Pani Elu, super smaczna szarlotka. Dziękuję za wspaniały przepis, wychodzi tak jak na zdjęciu.Poproszę Panią o sprawdzony przepis na biszkopt.Pozdrawiam
Ostatnio używam mąki Dalachowskiej, a margarynę to np. Kasia, Palma lub mleczna. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)