Mazurek to słodkie ciasto, najczęściej przygotowywane i podawane w Polsce na stół w okresie Świąt Wielkanocnych. Przygotowując mazurka wielkanocnego warto zadbać o dokładność jego wykonania. Ten słodki rarytas podany na stół powinien stanowić jego ozdobę. Dlatego do jego dekoracji warto zastosować wielobarwne, ozdobne perełki dostępne w handlu oraz samodzielnie wykonane elementy dekoracyjne do ciast. Można również udekorować mazurka migdałami, marcepanem lub wiórkami kokosowymi. Możliwości ciekawej aranżacji mazurka wielkanocnego jest wiele. Powinno być na słodko i kolorowo.

Składniki

Na 16 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 16
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
200 g masła
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 10 minut (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 10 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Średnia trudność wykonania.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać składniki nożem.

Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i umieścić na 60 minut w lodówce.

Po tym czasie ciasto wyjąć, ...

Zostało jeszcze 86% treści przepisu
a także 20 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7764 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się