Mazurek to słodkie ciasto, najczęściej przygotowywane i podawane w Polsce na stół w okresie Świąt Wielkanocnych. Przygotowując mazurka wielkanocnego warto zadbać o dokładność jego wykonania. Ten słodki rarytas podany na stół powinien stanowić jego ozdobę. Dlatego do jego dekoracji warto zastosować wielobarwne, ozdobne perełki dostępne w handlu oraz samodzielnie wykonane elementy dekoracyjne do ciast. Można również udekorować mazurka migdałami, marcepanem lub wiórkami kokosowymi. Możliwości ciekawej aranżacji mazurka wielkanocnego jest wiele. Powinno być na słodko i kolorowo.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 10 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać składniki nożem.
Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i umieścić na 60 minut w lodówce.
Po tym czasie ciasto wyjąć, ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 94 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |