To zupełnie nowy pomysł na bardzo kruchutkie ciasto z maślaną nutką, na nim po upieczeniu rozkładamy na przemian słodkie warstwy: masy śmietankowej i masy porzeczkowej - z czerwonych porzeczek, a na górze rozsypujemy kruchą migdałową posypkę i gotowe ciasto schładzamy w lodówce.

Ciasto jak się przegryzie, to super zmięknie i całość smakuje wyśmienicie!

To ciacho jest idealne na lato i zawsze się udaje. Jest ono dość wysokie, dlatego ładnie prezentuje się na stole. Kusi swoim widokiem i dlatego błyskawicznie znika :)

To ciacho jest po prostu rewelacyjne - to królowa wakacyjnych ciast. I coś dobrego z nieco kwaśnych czerwonych porzeczek!

Smacznego.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Extra kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru pudru
4 żółtka
...

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto wy...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu
a także 17 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7806 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się