Jeśli ciasto drożdżowe można nazwać błyskawiczne i bezproblemowe, to ten wypiek właśnie taki jest :)
Szybki, łatwy, zawsze się udaje i do tego jest tani. Idealny na każdą okazję. Super ciasto z owocami lata. Tutaj do czerwonych porzeczek dodajemy cukier, więc nie są one takie kwaśne, lecz soczyste i nadają one fajny smak temu drożdżowemu wypiekowi.
Jest jeszcze tutaj uwielbiana przez wszystkich słodka i krucha kruszonka, a po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem, więc jest tego słodkiego tutaj bardzo dużo - dlatego ciasto jest pyszne i jeszcze ciepłe błyskawicznie znika z talerza lub z blaszki... ;)
Ciasto to uwielbiają dzieci u babci na wakacjach, ale i sami dorośli chętnie sięgają po kolejne kawałki.
Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 25 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Drożdże Instant wymieszać z mąką tortową. Dodać mleko, jajka, cukier i wyrobić ciasto, a następnie dodać roztopione, wystudzone masło i ponownie wszystkie składniki dokładnie wyrobić.
Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyr...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 62 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |