To bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na dobrą i aromatyczną babkę.

Do wykonania babki na białkach wykorzystałam białka jajek pozostałych z poprzedniego wypieku, gdzie zużyte zostały tylko żółtka.

Pozostałe składniki na ciasto na babkę praktycznie zawsze znajdują się w kuchni.

Ta dwubarwna babka pod względem smakowym doskonale komponuje się z kawą, a ponadto ładnie się prezentuje na stole.

Składniki

Na 12 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 12
4 białka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 15 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:45 minut
Łatwe wykonanie.

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając.

Następnie na zmianę dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i olej, całość mieszać łyżką.

Ciasto ...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 20 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 70  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!