Składniki

Na 16 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 16
1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
25-30 dag biszkoptów
3 łyżki cukru pudru
25 dag masła
10 dag płatków migdałowych
3 łyżki dżemu porzeczkowego
50 ml rumu
½ szklanki białego wina
2 łyżeczki cukru
200 ml śmietanki 36%
cukier puder
zagęstnik do śmietany

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny (w tym 1 godzina i 20 minut pracy).
Praca:1 godzina i 20 minut
Gotowanie/pieczenie:20 minut
Oczekiwanie:20 minut
Średnia trudność wykonania.
Średni koszt.

Przygotować poncz – wymieszać wino, rum i 2 łyżeczki cukru. Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Ugotować budyń z mlekiem i ostudzić. Przygotować krem – utrzeć masło z cukrem pudrem, cały czas ucierając dodawać po trochu zimnego budyniu. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć połową biszkoptów, nasączyć połową ponczu. Podgrzać dżem (ewentualnie zmiksować) i połowę rozłożyć na biszkoptach (małe kleksy). Na biszkopty wyłożyć część kremu, posypać 1/3 migdałów. Ułożyć drugą część biszkoptów, skropić resztą ponczu (lub zanurzać biszkopty na krótko w ponczu i układać na kremie), rozłożyć kleksy z dżemu na biszkoptach i rozsmarować resztę kremu (trochę zostawić na posmarowanie boków tortu). Tortownicę włożyć do lodówki. Gdy krem już stwardniej zdjąć obręcz. Boki toru posmarować resztą kremu, posypać częścią płatków. Resztą migdałów posypać górę toru. Ozdobić bitą śmietaną.

Można: użyć dżemu malinowego, budyniu o smaku toffi, kremu kawowego, boki tortu posmarować bitą śmietaną, górę toru ozdobić małym herbatnikami w czekoladzie (podzielić np. na ćwiartki i włożyć w rozetki ze śmietany).

Powodzenia

Kalorie i wartości odżywcze

W 100 gramach W porcji (ok. 92  g)
Energia: 346  kcal 318 kcal 15,9 % GDA*
Białka: 4,2  g 3,9 g 7,8 % GDA*
Węglowodany: 23,1  g 21,2 g 21,2 % GDA*
Tłuszcze: 25,6  g 23,5 g 33,6 % GDA*
Cholesterol: 54,1  mg 49,6 mg 16,5 % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!