Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 20 minut |
Oczekiwanie: | 20 minut |
Przygotować poncz – wymieszać wino, rum i 2 łyżeczki cukru. Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Ugotować budyń z mlekiem i ostudzić. Przygotować krem – utrzeć masło z cukrem pudrem, cały czas ucierając dodawać po trochu zimnego budyniu. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć połową biszkoptów, nasączyć połową ponczu. Podgrzać dżem (ewentualnie zmiksować) i połowę rozłożyć na biszkoptach (małe kleksy). Na biszkopty wyłożyć część kremu, posypać 1/3 migdałów. Ułożyć drugą część biszkoptów, skropić resztą ponczu (lub zanurzać biszkopty na krótko w ponczu i układać na kremie), rozłożyć kleksy z dżemu na biszkoptach i rozsmarować resztę kremu (trochę zostawić na posmarowanie boków tortu). Tortownicę włożyć do lodówki. Gdy krem już stwardniej zdjąć obręcz. Boki toru posmarować resztą kremu, posypać częścią płatków. Resztą migdałów posypać górę toru. Ozdobić bitą śmietaną.
Można: użyć dżemu malinowego, budyniu o smaku toffi, kremu kawowego, boki tortu posmarować bitą śmietaną, górę toru ozdobić małym herbatnikami w czekoladzie (podzielić np. na ćwiartki i włożyć w rozetki ze śmietany).
Powodzenia
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 92 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | 346 kcal | 318 kcal | 15,9 % GDA* |
Białka: | 4,2 g | 3,9 g | 7,8 % GDA* |
Węglowodany: | 23,1 g | 21,2 g | 21,2 % GDA* |
Tłuszcze: | 25,6 g | 23,5 g | 33,6 % GDA* |
Cholesterol: | 54,1 mg | 49,6 mg | 16,5 % ** |