Składniki

Na 24 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 35 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:35 minut
Oczekiwanie:1 godzina i 30 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 72  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (117)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-08-11
Dorota
Autor przepisu

Z samej żytniej mąki biszkoptu jeszcze nie piekłam, ale połowę mąki pszennej z przepisu zastąpiłam mąką żytnią i fajnie mi urósł biszkopt. Myślę, że można tak co wypiek tej mąki żytniej dosypywać, a tą zwykłą odsypywać, a jak już będziemy widzieć, że coś z biszkoptem jest nie tak, to już trzeba zastopować z tą żytnią. Z doświadczenia wiem, że mąka żytnia chłonie więcej wilgoci niż zwykła mąką, i samo ciasto wymaga nieco dłuższego czasu pieczenia, tak przynajmniej jest przy kruchych ciastach. Życzę udanych wypieków :)

2017-03-23
ewa

czy biszkopt można upiec z mąki żytniej?

2016-10-11
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję :)

Pozostało: 114