Do picia soków owocowych chyba specjalnie nie trzeba nikogo namawiać. Naturalne soki są najczęściej smaczne i ładnie wyglądają. Można je otrzymać wyciskając owoce w sokowirówkach lub specjalnych prasach, albo poprzez obróbkę termiczną np. w sokownikach.

Warto jednak trochę się potrudzić i samodzielnie, w kuchni przygotować wartościowy i zdrowy sok z owoców.

Możliwości przygotowania soków z owoców jest wiele. Warto wybrać owoce zawierające wartościowe dla organizmu minerały oraz witaminy. Taki sok chętnie będą pić zarówno dorośli, jak również dzieci. Można go wykonać z owoców jednego rodzaju, można również mieszać kilka różnych owoców i uzyskać w ten sposób sok o niepowtarzalnym smaku.

Śliwki to popularny i łatwo dostępny owoc. Można je spożywać w ciastach, dżemach i kompotach. Dobrze działają na trawienie i zwiększają apetyt. Innym cennym dla zdrowia owocem, jednak zdecydowanie rzadziej stosowanym w kuchni jest czarny bez, który pomaga na przeziębienia i kaszel.

W podanym poniżej przepisie opiszemy jak wykonać sok ze śliwek, ale razem z sokiem z czarnego bzu. W sumie „dwa w jednym”.

Na początku września owoce są już pięknie dojrzałe, więc zachęcamy do wspólnej produkcji pysznych i zdrowych soków.

Powodzenia i smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 kg śliwek
1 kg owoców czarnego bzu
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Owoce czarnego bzu obrać, dokładnie opłukać i osuszyć. Do dużego garnka przełożyć śliwki, czarny bez, cukier i wlać wodę.

Razem wmieszać i gotować ...

Zostało jeszcze 71% treści przepisu oraz 10 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-09-30
Hanka33

Te śliwki tutaj wniosły wspaniały smak, i jeszcze aromatyczny cynamon. Całość smakuje bardzo dobrze, do herbatki - pycha! Wspaniale rozgrzewa w chłodne, jesienne i zimowe wieczory, i choróbska już tak nie łapią.