Przedstawiam Wam dosyć nietypowy przepis na piękny kawałek schabu.

Umyty i osuszony schab wkładamy do specjalnie przygotowanej gorącej zalewy. Gotujemy w niej TYLKO 5 minut, potem studzimy i wynosimy w zimne miejsce - i tak przez 3 DNI :)

Powiem Wam, że trochę się obawiałam tego przepisu, bo tak długo moczyć mięso? ;) Ale zaryzykowałam, i powiem Wam, że było warto! :)

Przepis jest dosyć ciekawy, prosty i wbrew pozorom szybki. Bardzo mało pracy przy nim jest do wykonania, tylko 5 minut gotowania i potem dłuuugie studzenie. Jedyne o czym musimy pamiętać to to, że tam w lodówce czeka mięso i codziennie należy go zagotować i bardzo krotko pogotować - nie zapominamy o tym ;)

Schabik wychodzi cudny. Jest idealny na każdy świąteczny stół - a zwłaszcza na Wielkanoc! Świetni komponuje się z chrzanem, ale też z sosem chrzanowym czosnkowym lub ziołowym - mniam :)

Cieszy się on dużą popularnością na różnego rodzaju przyjęciach (urodzinach, Andrzejkach, Sylwestrze).

Jest świetny do kanapek, ale także jako chude mięsko na obiad - dla osób będących na diecie (zdrowotnej, odchudzającej).

Jest to najdelikatniejszy schab jaki jadłam - jest po prostu rewelacyjny! To czyste i smaczne mięso bez żadnych sztucznych i chemicznych dodatków do zrobienia we własnym domu.

Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego!

Składniki

Na 20 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 20
2 kg schabu
2 litry wody
10 ziarenek kolendry
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
...

Przygotowanie

Gotowe za 15 minut (w tym 10 minut pracy).
Praca:10 minut
Gotowanie/pieczenie:5 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Schab opłukać, osuszyć i można związać grubą nitką.

Do dużego garnka wlać wodę. Dodać ziarenka kolendry, ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu, liście laurowe, musztardę, majonez, cukier trzcinowy, majeranek, pieprz ziołowy, sól or...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 18 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 202  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (7)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2018-07-21
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję za ciekawą i sprawdzoną propozycję na pyszne mięsko - na kanapki i nie tylko ;) Pozdrawiam :)

2018-07-19
Anula7777

Przepis okroilam max., daje do zimnej wody liście laurowe,ziele angielskie ,majeranek i łyżkę soli (max.zminimalizowalam sol] , czosnek ewentualnie kolendrę w ziarenkach.Schab wkładam do też zalewy ,która musi sięgać na 2 palce nad mięso, podgrzewam az do zagotowania ,gotuje 10 minut na malym ogniu.Odstawiam na bok do wystygniecia.Po wystygnięciu tego samego dnia lub na drugi dzień doprowadzamy w tej samej wodzie do zagotowania przez 2 minuty .Schab jest pyszny ,wilgotny ,pachnący czosnkiem.

2017-12-05
Maria

Robię taki,ale daję więcej soli-1/3 szklanki i nie jest zbyt słony

Pozostało: 4