Przedstawiam Wam dosyć nietypowy przepis na piękny kawałek schabu.
Umyty i osuszony schab wkładamy do specjalnie przygotowanej gorącej zalewy. Gotujemy w niej TYLKO 5 minut, potem studzimy i wynosimy w zimne miejsce - i tak przez 3 DNI :)
Powiem Wam, że trochę się obawiałam tego przepisu, bo tak długo moczyć mięso? ;) Ale zaryzykowałam, i powiem Wam, że było warto! :)
Przepis jest dosyć ciekawy, prosty i wbrew pozorom szybki. Bardzo mało pracy przy nim jest do wykonania, tylko 5 minut gotowania i potem dłuuugie studzenie. Jedyne o czym musimy pamiętać to to, że tam w lodówce czeka mięso i codziennie należy go zagotować i bardzo krotko pogotować - nie zapominamy o tym ;)
Schabik wychodzi cudny. Jest idealny na każdy świąteczny stół - a zwłaszcza na Wielkanoc! Świetni komponuje się z chrzanem, ale też z sosem chrzanowym czosnkowym lub ziołowym - mniam :)
Cieszy się on dużą popularnością na różnego rodzaju przyjęciach (urodzinach, Andrzejkach, Sylwestrze).
Jest świetny do kanapek, ale także jako chude mięsko na obiad - dla osób będących na diecie (zdrowotnej, odchudzającej).
Jest to najdelikatniejszy schab jaki jadłam - jest po prostu rewelacyjny! To czyste i smaczne mięso bez żadnych sztucznych i chemicznych dodatków do zrobienia we własnym domu.
Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 5 minut |
Schab opłukać, osuszyć i można związać grubą nitką.
Do dużego garnka wlać wodę. Dodać ziarenka kolendry, ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu, liście laurowe, musztardę, majonez, cukier trzcinowy, majeranek, pieprz ziołowy, sól or...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 202 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Dziękuję za ciekawą i sprawdzoną propozycję na pyszne mięsko - na kanapki i nie tylko ;) Pozdrawiam :)
Przepis okroilam max., daje do zimnej wody liście laurowe,ziele angielskie ,majeranek i łyżkę soli (max.zminimalizowalam sol] , czosnek ewentualnie kolendrę w ziarenkach.Schab wkładam do też zalewy ,która musi sięgać na 2 palce nad mięso, podgrzewam az do zagotowania ,gotuje 10 minut na malym ogniu.Odstawiam na bok do wystygniecia.Po wystygnięciu tego samego dnia lub na drugi dzień doprowadzamy w tej samej wodzie do zagotowania przez 2 minuty .Schab jest pyszny ,wilgotny ,pachnący czosnkiem.
Robię taki,ale daję więcej soli-1/3 szklanki i nie jest zbyt słony