Pieczemy osobno dwa krucho-miodowe placki, jeden z nich pieczemy ze słodkimi orzechami włoskimi i studzimy. Tak przygotowane placki przekładamy masą budyniową i wkładamy na dwa dni do lodówki. To ciasto jest bardzo fajne, bo możemy je sobie spokojnie przygotować przed Wigilią, potem o nim zapominamy i przypominamy dopiero w Święta Bożego Narodzenia :)

Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
½ kostki margaryny mlecznej
3 łyżeczki miodu
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 40 minut (w tym 1 godzina i 30 minut pracy).
Praca:1 godzina i 30 minut
Gotowanie/pieczenie:30 minut
Oczekiwanie:40 minut
Łatwe wykonanie.
Średni koszt.

Do mąki pszennej dodać cukier, margarynę, miód, jajka i sodę oczyszczoną. Wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 35 cm. Pie...

Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 85  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-07-26
Marysia
Autor przepisu

Dziękuję za wypróbowanie mojego przepisu, i cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam :)

2010-07-24
Gabrysia

Pyszne , zrobiłam i wszystko zjedzone, polecam innym paniom, pozdrawiam:)

2010-01-08
Betina

Znam i robię to ciasto od dawna i wiem napewno że jest pyszne i im starsze tym lepsze[miększe].POLECAM.