Mazurek to słodka podstawa wielkanocnego stołu, z czego cieszą się bardzo miłośnicy słodkości, i to przez duże S ;)

Mazurek wielkanocny można nazwać ciastem jednego dnia, no najwyżej dwóch dni. Przygotowywany tradycyjnie na Święta Wielkanocne, ten słodki przysmak potrafi zniknąć w oczach ze świątecznego stołu. Przepisów na ten przepyszny specjał jest niemało: z orzechami, z bakaliami, mazurek czekoladowy, mazurek kokosowy, mazurek wiśniowy … i można by tak wymieniać bez końca.

Tutaj przedstawiamy przepis na mazurka z masą kajmakową. To jeden z najbardziej popularnych i najprostszych mazurków wielkanocnych. Jest on w kształcie ogromnego jaja. Kruche, słodkie i z dodatkiem chrupiących bakalii... mmm.... czego chcieć więcej ;)

Tego smacznego mazurka warto wykonać na co najmniej jeden dzień przed Świętami, ponieważ ciasto potrzebuje czasu na to, by wykazać się swoimi walorami smakowymi. Kajmak musi stężeć, a składniki powinny „przejść sobą” zapewniając wyjątkowy, niepowtarzalny smak i ucztę dla podniebienia. Mazurek jest słodki do granic możliwości.... bo taki podobno mazurek powinien być!

Chociaż na przygotowanie mazurka wielkanocnego z masą kajmakową potrzeba trochę czasu, zapewniam że warto, świąteczni goście na pewno będą zachwyceni jego kompozycją smakową i eleganckim wyglądem.

I pamiętajcie, że ten typowy wielkanocny wypiek na Święta musi być! Koniecznie :)

Życzymy smacznego i wesołych Świąt :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Kruche ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
25 dag masła
4 żółtka
...

Przygotowanie

Do miski przesypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, masło, żółtka, mleko, proszek do pieczenia, kilka kropli soku z cytryny i szczyptę soli. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć...

Zostało jeszcze 90% treści przepisu oraz 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-04-05
Dorota
Autor przepisu

Gabrysiu ślicznie dziękuję Ci za ciepłe słowa :) Cieszę się, że z nami zostajesz i że jesteś zadowolona z moich przepisów :) Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę zdrowych, ciepłych i radosnych Świąt Wielkanocnych :)