Co to za Święta Wielkanocne bez tak polskiego mazurka wielkanocnego. To niskie ciasto, pojawia się na naszych stołach w zasadzie tylko raz w roku i musi być wyjątkowe, słodkie i pyszne.

Podstawę stanowi placek wykonany najczęściej z ciasta kruchego lub biszkoptowego. Spód mazurka wielkanocnego wypieka się w formie prostokątnej, kwadratowej lub okrągłej, ale równie dobrze wygląda mazurek w kształcie jajka - ostatnio nawet stał się modny ;) Ciasto wypełnia się różnego rodzaju słodkimi masami, dekoruje owocami i bakaliami. Przepis na mazurka wielkanocnego podany poniżej to słodki przysmak, który na pewno szybko zniknie ze świątecznego stołu.

Nasz mazurek składa się tradycyjnie z kruchego, waniliowego spodu i już upieczonego. Teraz zajmujemy się bakaliową masą: suszoną żurawinę zalewamy gorącą wodą, aby zmiękła. Orzeszki ziemne kroimy i rumienimy na maśle razem ze słonecznikiem, aby nabrały karmelowego smaku. Na koniec dodajemy miód, naszą miękką żurawinę i lubiany przez dzieci preparowany ryż. Mieszamy i gorącą masę wykładamy na spód mazurka posmarowanego pysznym i aromatycznym dżemem z owoców dzikiej róży. Teraz przygotowujemy słodką czekoladową polewę i polewamy nią bakaliową masę. Już na sam koniec wierzch mazurka dekorujemy kolorowymi lentynkami i orzeszkami ziemnymi.

Schładzamy w lodówce i podajemy na świąteczny stół. Smacznych Świąt Wielkanocnych :)

Składniki

Na 20 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Spód mazurka:
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki cukru
sól
10 dag masła
1 łyża śmietany 18%
2 żółtka
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 10 minut (w tym 50 minut pracy).
Praca:50 minut
Gotowanie/pieczenie:20 minut
Oczekiwanie:2 godziny
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i szczyptę soli. Dodać masło, śmietanę, żółtka i kilka kropel aromatu waniliowego. Wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozłożyć w średniej wielkości torto...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz 20 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 49  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!