Trochę inny przepis na zupę z dyni. Duuuużo dyni, do tego cebula, czosnek, korzeń imbiru, serek topiony z szynką i przyprawy. Można ją zmiksować i podawać z groszkiem ptysiowym, ale nie jest to konieczne. Zupka jest pyszna i świetnie rozgrzewa w chłodne, mroźne i zimowe dni. To tego szybko można ją przygotować. Jeśli lubimy kiełbaskę, to można ją podsmażyć i dodać do zupki dla wzbogacenia smaku. Smacznego!

Składniki

Na 6 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 6
2 łyżki oleju
20 dag cebuli
1 kg dyni (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:30 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Olej wlać do garnka i rozgrzać. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Dynię obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i smażyć do miękkości dyni.

C...

Zostało jeszcze 79% treści przepisu oraz 18 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 242  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!