Łatwe i szybkie do zrobienia makówki na wigilijny stół. Są słodkie i przepyszne. Dzieciaki i nie tylko za nimi przepadają ;) Makówki to jedno z dań wigilijnych popularnych na Śląsku.

Składniki

Na 10 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
½ puszki gotowej masy makowej
3 łyżki miodu
aromat migdałowy
5 dag rodzynek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
...

Przygotowanie

Gotowe za 20 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Średni koszt.

Do miski przełożyć gotową masę makową. Dodać miód, kilka kropli aromatu migdałowego, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, pokrojone morele, figi, daktyle, orzechy włoskie i migdały. Całość razem wymieszać i podzielić na około 4 części...

Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 22 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 58  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2014-12-26
serafia

wybacz ale makówki to typowa śląska potrawa i nigdy ale to nigdy nie robi się ich z maku w puszcze bo jest to masa ohydna i z makiem ma niewiele wspólnego. Nigdy się ich nie przesładza bo bakalie dają słodycz,przesłodzone są ohydne i obrzydliwe,poza tym częsciej robi się je na wodzie bo na mleku szybko kwaśnieją