Jeżeli w przepisie kulinarnym jest duża ilość papryki oraz pomidorów, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że przepis pochodzi z kuchni węgierskiej.

Taką potrawą pochodzącą z tej kuchni jest bogracz.

Nazwa potrawy pochodzi od kociołka, w którym węgierscy pasterze przygotowywali sobie posiłki. Tak więc bogracz to po prostu kociołek.

Bardzo wyraziste potrawy, mocno przyprawione przyprawami, słodkimi i ostrymi paprykami to gulasze, specjalność tej kuchni.

Bogracz to potrawa przeznaczona dla tych, którzy lubią takie mocno przyprawione jedzenie.

Najlepszy jest na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki przejdą sobą, „przegryzą się”.

Składniki

Na 10 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg łopatki wieprzowej
40 dag cebuli
50 dag papryki
50 dag pomidorów
50 dag ziemniaków
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 30 minut (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 30 minut
Łatwe wykonanie.

Łopatkę wieprzową umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1 – 1,5 cm.

Na patelni roztopić łyżkę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć (ok. 10 minut) często mieszając.

Z 1 ½ litra wody i kostki...

Zostało jeszcze 89% treści przepisu
a także 14 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7764 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się