Kilka składników, szybkie wykonanie i trochę pieczenia, ale takiego innego i niezwykłego bo... na dużej ilości soli :)

Przedstawiam Wam prosty i nieskomplikowany przepis na niezwykle soczyste mięsko - idealnie smakujące na ciepło do drugiego dania, jak i na zimno - na kanapki i na zimną płytę.

Nie bójcie się takiej ilości soli, wiem, wiem, że jest jej tu taka ilość... ale zapewniam, że mięso nie będzie nic przesolone, nic a nic. W tym przepisie pozawalamy mu samemu się dosolić ;) Może to dziwnie brzmi, ale tak jest :) Podczas pieczenia mięso "bierze" soli tyle soli ile mu potrzeba.

Osoby, które nie lubią tłustych mięs, to zazwyczaj karczek omijają szerokim łukiem, wolą chudsze łopatki wieprzowe. Natomiast ten sposób pieczenia na soli, sprawia, że nawet karczek jest ładnym, chudym mięskiem, a do tego soczystym i apetycznym. Mięso podczas pieczenia nie leży w wytapiającym się tłuszczu, tylko jest suche, a cały wytapiający się tłuszcz wsiąka w sól, o czym przekonamy się na koniec wyrzucając twardy i ciemny płat soli.

To sposób na pyszne mięsko na ciepło i na zimno dla zapracowanych lub nie lubiących "bawić się w kuchni" ;) Od czasu do czasu warto skusić się też na zdrową odmianę mięsa na kanapki, bez sztucznych dodatków i zbędnych ulepszaczy...

To mięsko jest idealne na każdy obiad, nawet świąteczny. Świetnie prezentuje się i szybko znika ze stołu na każdej imprezie.

To najprostszy sposób na karczek na świecie!

Zachęcam do wypróbowania tego błyskawicznego sposobu i życzę smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1,70 kg karczku wieprzowego
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
...

Przygotowanie

Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i związać grubą nitką (jeśli jest taka potrzeba). Następnie obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, czubricy zielonej, mielonego kminku i pieprzu ziołowego. Dodać sok z cytryny i musztardę. C...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-06-10
Dorota
Autor przepisu

Proszę bardzo i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

2016-04-01
ula

Dziękuję :)

2016-04-01
Dorota
Autor przepisu

Czubrica zwana także czubrycą, to przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego. Używana jest właśnie głównie do mięs. Na pewno można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością :)

Pozostało: 1