Przepyszne gołąbki z dodatkiem pieczarek w kapuście włoskiej. Całość podawana jest polana pysznym, aksamitnym sosem pomidorowym - trochę pracy przy nich jest, ale warto, bo potem tylko odgrzewamy i obiad mamy z głowy na 2-3 dni :) Smacznego!

Składniki

Na 12 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 12
Gołąbki:
1 kapusta włoska (około 2,5 kg)
1 kg ryżu
50 dag łopatki wieprzowej (mielonej)
2 łyżki masła
30 dag cebuli
50 dag pieczarek
...

Przygotowanie

Gotowe za 4 godziny (w tym 3 godziny pracy).
Praca:3 godziny
Gotowanie/pieczenie:1 godzina
Średnia trudność wykonania.
Średni koszt.

Kapustę włoską obrać z liści wierzchnich, opłukać i wyciąć głąb. Następnie przełożyć do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować na małym ogniu i przy pomocy noża oraz widelca ściągać po kolei liście z kapusty. Ostudzić, a następnie os...

Zostało jeszcze 91% treści przepisu oraz 39 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 347  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-03-16
Dorota
Autor przepisu

Tam obok mięsa jest jeszcze cebula, czosnek, są pieczarki, także to się wszystko ładnie dopasuje - i ilościowo i smakowo :) Ale ryżu oczywiście zawsze można dać mniej, pozdrawiam :)

2017-03-16
Ania

Kilogram ryżu na pół kg mięsa to chyba lekuchna przesada jeśli chodzi o proporcje. Kilo ryżu to po ugotowaniu góra ryżu...:) Ale może to rzecz gustu. Ja daję zdecydowanie mniej, dużo mniej :)

2015-11-05
Dorota
Autor przepisu

No zawsze można użyć mniej ryżu, a można go też odłożyć i ewentualnie potem dodać - jak będzie taka potrzeba. Ja użyłam 1 kg, bo miałam dużą kapustę, i większość tych dużych liści zostało użyte do gołąbków, więc "czymś" musiałam je faszerować, ale spokojnie gołąbki wyszły bardzo dobre, bo tam oprócz ryżu były też inne składniki, co w efekcie końcowym dało, aż 24 duże i smaczne gołąbki :) Raz gotujemy, a jemy kilka dni ;) Powodzenia i smacznego :)