Niektórzy zastanawiają się czy koper i koperek to ta sama roślina. Rzeczywiście czytając informacje na ten temat można się pogubić...

Ale tak, to ta sama roślina. Koperek to młody koper, we wczesnej fazie rozwoju.

W polskiej kuchni koperek i koper występują często, głównie jako przyprawa.

Młody koperek stosowany jest np. jako dodatek do sosów, ziemniaków, serów czy jajek i wielu innych potraw.

A dlaczego ma takie szerokie zastosowanie?? Ponieważ koperek charakteryzuje się silnym, charakterystycznym aromatem, który ładnie komponuje się z wieloma potrawami.

Koper znany jest najbardziej jako dodatek do kiszonych ogórków.

Poniżej przedstawiamy przepis na łatwą i szybką w przyrządzeniu zupę koperkową z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Zupa jest pyszna, ma charakterystyczny smak i aromat koperku, a ponadto ma jeszcze jeden istotny atut: jest zdrowa!

Zupa koperkowa najlepsza jest oczywiście z koperkiem z własnego ogródka i właśnie wtedy, smakuje ona najlepiej. To fajna propozycja zupy na wiosenne i letnie obiady - mniam :)

Zachęcamy do sprawdzenia tego przepisu kulinarnego i podania jej na obiad, domownicy będą zachwyceni jej smakiem.

Smacznego.

Składniki

Na 2 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 2
1 pęczek koperku
2 średnie ziemniaczki (ok. 20 dag)
1 cebula
...

Przygotowanie

Gotowe za 50 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:20 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Koperek opłukać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Ugotować osobno. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Do rosołu ...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 9 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 373  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (14)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2018-07-04
Dorota
Autor przepisu

Może i racja, bo składniki się przegryzą ;) Pozdrawiam i życzę smacznego :)

2018-06-24
Madzia

Najsmaczniej jest ją jeść n.a drugi dzień. Pyszna I lekka.

2010-02-16
Dorota
Autor przepisu

Cieszę się, że zupka smakuje - pozdrawiam :)

Pozostało: 11