Galareta z nóżek - mniam :) Wiem, że nie wszyscy tak powiedzą ;) ale może znaczna większość z nas tak :)

Jako dziecko nie lubiłam jej, omijałam wręcz szerokim łukiem, a jak już musiałam zjeść to tylko samą galaretę, bez tego "dziwnego" mięska... ;)

Ale jak to bywa w życiu... smaki się zmieniają ;) Po prostu od jakiegoś momentu mi zasmakowała, a potem się w niej normalnie "zakochałam" :) I teraz od czasu do czasu przychodzi mi na nią ochota ;) a jeszcze większą mam ochotę jak się dowiedziałam co ona w sobie takiego cennego ma!

Otóż galareta z nóżek to źródło cennego dla naszego organizmu KOLAGENU, którego nazwano "białkiem młodości" i to nie bez powodu, bo kolagen: sprawia, że skóra jest nawilżona, jędrna i elastyczna; zapobiega powstawaniu zmarszczek; przyśpiesza gojenie ran i utrzymuje w dobrej kondycji stawy i chrząstki.

Niestety z wiekiem (i to już jak minie nam 25 lat...) w naszym organizmie pojawiają się pierwsze braki, i trzeba je uzupełniać.

Wiadomo, nie da się zrobić zapasu kolagenu w organizmie (najadając się czy przejadając ;) golonką) trzeba go po prostu uzupełniać systematycznie! A aby synteza kolagenu przebiegała sprawnie, nasz organizm potrzebuje jeszcze innych składników odżywczych, min.: witamin, a najważniejszą witaminą jest tutaj witamina C.

Życzę zatem smacznego, pięknego wyglądu i super kondycji! :)

Składniki

Na 7 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 noga wieprzowa (ok. 40 dag)
8 łapek kurzych
1 golonko tylne (ok. 1 kg)
1 golonko przednie (ok. 40 dag)
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 dzień, 3 godziny i 5 minut (w tym 35 minut pracy).
Praca:35 minut
Gotowanie/pieczenie:2 godziny i 30 minut
Oczekiwanie:1 dzień
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Łapki kurczaka opłukać wrzucić do wrzącej wody, pogotować 2 minutki, wyciągnąć z wody, jeśli jeśli jest taka potrzeba, to oczyścić i odkroić ciemne miejsca. Nogę wieprzową i golonka również dokładnie oczyścić, opłukać i razem z łapkami kurc...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 404  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!