Sezon malinowy w pełni - to robimy słodkie syropy na zimę :)

Sok malinowy jest uniwersalny - można go podawać, i dużym i małym ;) Najlepiej stosować go profilaktycznie, gdyż zawiera dużo witamin i związków sprzyjających podniesieniu odporności.

A wiadomo, malinowy sok to jeden z najlepszych w walce z przeziębieniem. Z nim łatwiej jest pokonać infekcję, gdyż podobnie jak aspiryna czy polopiryna zawiera naturalny kwas salicylowy, który to sprzyja poceniu się, co obniża gorączkę. A zawarte w soku z malin olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie.

Ten zwykły i naturalny sok z malin neutralizuje też działanie wolnych rodników, a wiadomo, wolne rodniki sprzyjają przedwczesnemu starzeniu się skóry i powstawaniu nowotworów.

Wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo i reguluję gospodarkę wodną naszego organizmu (a to wszystko dlatego, że zawiera sporo magnezu, potasu i wapnia).

Zalecany jest również przy niedokrwistości (ze względu na obecność żelaza i miedzi).

Dodatkowo reguluję pracę układu pokarmowego (dlatego pomocny jest przy odchudzaniu) i oczyszcza organizm z toksyn.

A ten nasz malinowy soczek wzbogacony jest o aromatyczny dodatek... cynamonu. Jest pyszny, słodki, a dodany do ciepłej herbatki cudownie rozgrzewa, nawet w długie, mroźne wieczorny, które już niedługo nadejdą... brrr

Malinowy sok jest też świetnym dodatkiem do deserów, budyniów, ciast, cappuccino, zwykłej kawy... Zastosowanie jak widać ma duże, warto więc zrobić sobie odpowiednie zapasy dla swojej rodzinki!

Pracy przy nim jest mało, a jak widać plusów ma dużo. Warto się skusić!

Życzę zdrówka i smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
½ kg malin
2 laski cynamonu
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Maliny zerwać w słoneczny dzień, ewentualnie oczyścić (jak jest potrzeba) i przełożyć do garnka. Dodać cynamon w laskach, wsypać cukier i wlać wodę. Razem wymieszać i położyć na małym ogniu, a gdy się zagotuje gotować przez oko...

Zostało jeszcze 71% treści przepisu oraz 9 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!