Buraki czerwone to dzisiaj trochę niedoceniane warzywo, pomimo tego, że pozytywnie wpływa na zdrowie: przeciwdziała powstawaniu nowotworów, poprawia odporność organizmu i spowalnia jego starzenie.

Buraki w kuchni stosowane są od dawna. Można je spożywać na surowo, gotowane i pieczone. Bardzo wartościowe dla naszego organizmu jest picie soku z buraków czerwonych.

Przygotowanie buraczków czerwonych wg tego przepisu jest bardzo proste.

Dodatkowo buraki czerwone wykonane w ten sposób - pieczenie w folii - zachowują praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Warto dodać, że podczas gotowania czerwone buraki tracą część minerałów, przez co zmniejsza się skuteczność ich oddziaływania na organizm.

Tak przygotowane buraczki czerwone to doskonała przystawka do dań obiadowych, mogą być również doskonałą przekąską, która osiągnie najlepszy smak po 1 – 2 dniach od przygotowania.

Składniki

Na 8 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 8
1 kg buraków czerwonych
1 łyżka chrzanu tartego
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 30 minut
Łatwe wykonanie.

Buraki dokładnie wyszorować,. Wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie skropić olejem. Każdy burak osobno zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce do pieczenia, po czym wstawić do nag...

Zostało jeszcze 72% treści przepisu oraz 8 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 130  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!