Smaczne owocowe (gruszki + jabłka) i serowe ciasto na kruchym, razowym spodzie - mniam!

Te warstwy wyglądają tutaj ciekawie, bo niby takie zwykłe ciasto, a prezentuje się bardzo okazale :)

Na spodzie trochę inne, bo razowe ciasto - dużo zdrowsze od tego zwykłego - na bazie białej mąki, potem pyszna masa serowa, na niej równie smaczna masa owocowa, a na górze puszysta białkowa pianka z małą, nietypową dekoracją - bo z otrębami owsianymi!

To trochę takie ciężkie i konkretne ciasto, ale bardzo pyszne! Jest dosyć prostym i szybkim ciastem do wykonania.

Diabetycy lub osoby będące na diecie śmiało mogą sobie to ciasto przygotować, oczywiście ujmując tutaj dużo cukru, a w ostateczności zamieniając biały cukier na trzcinowy lub lepiej na brzozowy - sprawdziłam, tak też się da i ciacho wychodzi super :)

A Ci, co nie liczą kalorii, mogą sobie to ciacho polać polewą czekoladową z dodatkiem mielonego cynamonu - mniam!

To ciasto to też fajny pomysł na trochę inne wykorzystanie jabłek - czyli zupełnie inny pomysł na jabłecznik... jabłecznik warstwowy i wieloskładnikowy :)

To ciacho jest idealne w każdym sezonie, a już w sezonie jesiennym koniecznie trzeba się na niego skusić. Można go też upiec na Święta Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc :)

Zapraszam na najsmaczniejsze razowe ciasto i życzę smacznego!

Składniki

Na 24 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Owocowa masa:
60 dag gruszek (waga po obraniu)
40 dag jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryn
2 łyżki cukru
2 łyżki kaszy manny
Razowy spód:
2 szklanki mąki razowej
1 szklanka mąki krupczatki
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 15 minut (w tym 1 godzina i 20 minut pracy).
Praca:1 godzina i 20 minut
Gotowanie/pieczenie:55 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Gruszki i jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać sok z cytryny, cukier, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a...

Zostało jeszcze 91% treści przepisu oraz 24 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 130  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2020-02-18
Dorota
Autor przepisu

Myślę, że cukier brzozowy byłby tutaj świetnym rozwiązaniem.

2020-02-18
Dz

Używanie takiej ilości cukru w przepisie dla diabetyków jest dramatyczną pomyłką.To że spód jest zrobiony z mąki razowej nie znaczy,że jest to już ciasto dla diabetyków.Chyba autor niewiele wie o tej chorobie...

2016-07-21
Dorota
Autor przepisu

Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i pozdrawiam :)

Pozostało: 1