To ciasto to fajny pomysł na połączenie soczystych jabłuszek i bardzo zdrowych orzechów włoskich. To po prostu świetny jesienny wypiek!

Kruche ciasto z dodatkiem zdrowej żytnej, pełnoziarnistej mąki, a na nim słodkie i soczyste jabłuszka, potem orzechy włoskie z dodatkiem aromatycznego cynamonu, fajna orzechowa beza, i na koniec jeszcze trochę startego kruchego ciasta, a po upieczeniu i najlepiej tuż przed podaniem nasze ciacho obsypujemy słodkim pudrem - mniam :)

To ciasto jest idealne na każdą okazję - i na urodziny i do zwykłej kawusi... To coś dobrego dla miłośników orzechów włoskich.

To inny pomysł na ciasto z jabłkami, bo gdy znudzi nam się już tradycyjna szarlotka, albo chcemy sobie odmienić nasze jabłeczniki, to można skorzystać właśnie z tego sprawdzonego przepisu! U nas sukces gwarantowany - wypiek udany :)

Jabłecznik uda się na pewno, a miłośnicy czekolady mogą go jeszcze oblać dużą ilością chrupiącej polewy czekoladowej... pycha! W sezonie zimowym można do polewy czekoladowej dodać mielony cynamon i goździki - to taka rozgrzewająca i świąteczna wersja ciasta. To smakowite ciasto - pełne jabłek i orzechów jest idealne na Boże Narodzenie i na Sylwestra!

Jesienią, jeśli macie dużo jabłuszek i dużo orzechów włoskich, to śmiało można się skusić na taki smakowity wypiek - smacznego :)

Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki żytniej razowej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 15 minut (w tym 1 godzina i 20 minut pracy).
Praca:1 godzina i 20 minut
Gotowanie/pieczenie:55 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę żytnią razową, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie ¾ ciasta rozłożyć w prostokątnej...

Zostało jeszcze 88% treści przepisu oraz 22 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 90  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!