Bardzo prosty i szybki przepis na miękkie i błyszczące pierniczki. Do tego równo się pieką, mają ładny kształt, jajko sprawia, że pięknie błyszczą i nie trzeba ich już lukrować - dzięki temu są dietetyczne, bo nie mają na sobie olbrzymiej "skorupki" słodkiego lukru. Ale jeśli ktoś ma takie życzenie, to może je oczywiście lukrować - Wesołych Świąt i udanych wypieków :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Piernikowe ciasto:
2 i ¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżki miodu
¾ szklanki cukru pudru
...

Przygotowanie

Gotowe za 30 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Do miski wsypać mąkę pszenną. Miód zagotować, gorący wlać do mąki i wymieszać. Dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, szczyptę mielonych goździków i soli. Razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Następnie dodać jajk...

Zostało jeszcze 76% treści przepisu oraz 32 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (8)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-12-20
Anna T.

Pierniki bardzo dobre. Szybko się robi. Zrobiłam tydzień temu i zjedliśmy. Będę robiła jeszcze raz. Przepis zmodyfikowałam. Dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika i trochę cynamonu bez goździków. Zamiast sody 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszły miękkie i pyszne . Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

2017-12-19
Dorota
Autor przepisu

Ojjj to przykro mi, że pierniki się nie udały. Ciekawe dlaczego tak się stało, może ta mąka orkiszowa tu namieszała. Ja ostatnio często do wypieków używam różnych mąk (żytnich, orkiszowych, gryczanych) tylko nie zamieniam całej mąki pszennej podanej w danym przepisie lecz 1/3, 1/2. Bo te mąki są "ciężkie" potrzebują dużo płynnych składników i ciasta wtedy też tak nie rosną. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)

2017-12-17
dana402

Piekłam dzisiaj te pierniki z mąki tortowej orkiszowej, totalna klapa. Sam proces dodawania składników, zagotowany miód, spowodował grudy, po dodaniu kolejnych ciasto nie chciało się skleić, dodawałam więc śmietanę i żółtko, po czym ciasto zrobiło się mało słodkie i nie plastyczne, nie chciało się rozwałkowywać,nie miałam jeszcze takiej porażki przy pieczeniu.

Pozostało: 5