Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
5 łyżek oleju
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 50 minut (w tym 1 godzina i 50 minut pracy).
Praca:1 godzina i 50 minut
Gotowanie/pieczenie:40 minut
Oczekiwanie:20 minut
Średnia trudność wykonania.
Tanie.

Przygotować ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, stopniowo dodawać 8 łyżek przegotowanej wody, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, kakao i na końcu olej. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto p...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 129  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (11)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-06-08
Dorota

Tak całe jajka, białko i żółtko należy utrzeć z cukrem. Powodzenia :)

2010-06-04
patunia

Czy bialko i zotko utrzec z curem czy tylko zoltko - dziekuje.

2008-07-29
Dorota
Autor przepisu

Nie, białek do maku nie trzeba ubijać. Powodzenia ;)

Pozostało: 8