Jeśli znudził nam się żurek wielkanocny, barszcz biały z kiełbaską lub chcemy przetestować coś nowego na Święta Wielkanocne to polecam pożywną zupę chrzanową! :)

Jest ona naprawdę pyszna. Do tego tania i bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić w zaledwie 30 minut, a tyle czasu chyba można wygospodarować na ugotowanie pysznej i zdrowej świątecznej zupki ;) Jej ostrość możemy regulować sami - zaczynamy dodawać chrzan od jednej łyżki, a gdy nie czujemy ostrości, automatycznie zwiększamy ilość łyżek - pełnych chrzanu. A miłośnicy i wielbiciele chrzanu oczywiście mogą dodać go znacznie więcej, np. jeden "cały słoiczek" ;)

Chrzan - nazywany jest bombą witaminową, i nie bez powodu... m.in. pobudza on działanie soków trawiennych, ma pozytywny wpływ na nasz metabolizm i jest również naturalnym antybiotykiem działającym bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób... Dlatego bardzo chętnie znajduje on swoje miejsce na wielkanocnym stole :)

Jak wiadomo chrzan jest nieodzownym elementem świątecznej wielkanocnej święconki. Ma on nam zapewnić przez cały rok zdrowie i siły witalne. Pamiętajcie więc o nim w Wielkanoc! :)

Przepisów na zupy chrzanowe jest bardzo dużo, my przedstawiamy taką klasyczną, bez białej kiełbasy, bez szynki, bez boczku - taką można powiedzieć jeszcze postną, i delikatną w smaku. Warto się skusić - nie pożałujecie :)

Zupka ta świetnie rozgrzewa, i jest idealną propozycją nawet na wczesne, świąteczne śniadanie, kiedy zmarznięci i głodni wrócimy z Rezurekcji :)

Taką zupkę można także gotować w tygodniu. Jeśli ktoś szuka pomysłu na szybki i niedrogi obiad, to ta zupka będzie właśnie wspaniałym rozwiązaniem. Można ją także podawać z grzankami, groszkiem ptysiowy, ryżem i dużą ilością zieleninki. Wybór dodatków jest bardzo duży, każdy tu znajdzie coś dobrego dla siebie :)

Smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Zupa krem:
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
10 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
1 liść laurowy
...

Przygotowanie

Ziemniaki, pietruszkę i seler obrać ze skórki. Opłukać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się wody. Dodać listek laurowy i gotować razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Cebulę obrać z łusek i opłukać. Por opłukać...

Zostało jeszcze 81% treści przepisu oraz 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!