Składniki

Na 24 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
25 dag margaryny
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 20 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać. Jajka utrzeć z cukrem i przyprawami do piernika, ...

Zostało jeszcze 80% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 76  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-11-25
Halina

To jest najbardziej dla mnie ulubiony piernik z tego przepisu. Jaja z cukrem i przyprawami ucierałam nie ręcznie, lecz mikserem, miksowałam do uzyskania puszystej masy. Czynność tą wykonywałam trzepaczkami. Następnie użyłam mieszadeł i dalej kolejno stopniowo dodawałam pozostałe składniki. Dodawałam część mąki, część mleka i część powideł aż do wyczerpania składników. Można również sobie uprościć i zrobić w ten sposób że do przesianej mąki dodać kakao, przyprawy i sodę i wymieszać.

Piekłam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu.

Iwonko przykro mi że wyszedł Tobie zakalec. Podejrzewam że przyczyną mogło być niedokładnie wyrobienie ciasta lub za krótki okres pieczenia. Myślę że sprawdzałaś patyczkiem. Dodam że ten piernik jest bardzo smaczny. Jeżeli masz jakieś pytanie to proszę zapytaj, ja bardzo chętnie odpowiem.

Pozdrawiam

2011-11-15
Iwona_D

witam, robiłam piernika i wyszedł zakalec, nie wiem dlaczego????