Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
5 szklanek mąki
5-6 żółtek
10 dag drożdży
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 38 minut (w tym 1 godzina i 28 minut pracy).
Praca:1 godzina i 28 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Żółtka utrzeć z drożdżami. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, cukier i wymieszać. Do tych wymieszanych składników dodać...

Zostało jeszcze 77% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-07-25
Halina
Autor przepisu

Dziękuję za dodanie pozytywnej opinii, za wypróbowanie zrobienia ciasta mikserem i za udzielone porady. Zadowolona jestem że przepis podany nie zawiódł.

Przesyłam pozdrowienia.

2011-07-21
omega_1973

Super pączki, szybciutkie i łatwe w przygotowaniu. Ja mieszałam mikserem i poza tym, że gęste ciasto wciagało się w mikser - podnosilo sie w górę na mieszadełkach - to wszystko ok.A - dodałam 1 szklankę mleka zamiast połowy i 4 szklanki mąki zamiast 5 ale to ze względu na to, że ciasto było bardzo gęste i mikser nie dawał rady mieszac :) wyszły super! Jedna uwaga! - nie wolno wrzucać pączków na BARDZO gorący tłuszcz bo w jednej chwili robią się czarne na zewnątrz a w środku są jeszcze surowe.

2010-07-11
Halina
Autor przepisu

Ciasto ubijałam ręcznie okrągłą pałką od brzegu do środka. Można również ubijać drewnianną łyżką. Nie ubijałam ciasta nigdy mikserem, można spróbować. Ubijając mikserem ciasto tak samo będzie rosło podczas ubijania. Po ubiciu od razu kłaść na tłuszcz, ciasto rośnie podczas ubijania tak jak napisałam w przepisie. Przed smażeniem nie można nadziewać bo jest za mała porcja do smażenia. Ja nigdy ich nie nadziewałam nawet po usmażeniu. Dodam że pączki są bardzo smaczne, jest to opinia innych osób.

Pozdrawiam serdecznie.

Pozostało: 1