Składniki

Na 20 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 20
Ciasto:
30 dag mąki
30 dag masła
3 żółtka
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 dzień, 2 godziny i 5 minut (w tym 1 godzina i 20 minut pracy).
Praca:1 godzina i 20 minut
Gotowanie/pieczenie:45 minut
Oczekiwanie:1 dzień
Łatwe wykonanie.
Średni koszt.

Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i wodę, zagnieść ciasto i do następnego dnia schładzać w lodówce.

Mak sparzyć i zemleć dwa razy, dodać cukier puder, cukier waniliowy,żółtka, sok i skórkę z cytryn...

Zostało jeszcze 76% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 87  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2007-12-08
Halina
Autor przepisu

Izek musiała być za niska temperatura, ciasta francuskie i pół francuskie piecze sie nawet w temp.205*C. - 300*C. od 15 - 30 minut.

2007-03-04
Izek

Przepis ciekawy ale ostatnio piekłam ciasto francuskie z nadzieniem z orzechów i niestety udał się piękny zakalec.Może ktoś wie dlaczego?Piekłam w wysokiej temperaturze,proszę o rade.