Budyniowa pychotka do zrobienia bez pieczenia. Herbatniki przekładamy masą budyniową, zalewamy galaretką wiśniową i posypujemy chrupiącymi płatkami migdałowymi - coś słodkiego na wyjątkowy dzień (urodziny, imieniny, Dzień Kobiet, Dzień Mamy, Dzień Dziecka, Dzień Taty), ale i do niedzielnej kawusi!

Świetnie sprawdza się na każdej imprezie. Takie ciasto z apetyczną, czerwoną galaretką uwielbiają też dzieci :)

Zatem udanego "składania" i smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Masa budyniowa:
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
...

Przygotowanie

Łatwe wykonanie.
Średni koszt.

Połowę mleka wlać do garnka, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować razem mikserem (na małych obrotach) i wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, ugotować budyń ...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 19 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (19)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2018-01-23
Dorota
Autor przepisu

Witam :) Nie używamy tutaj gotowych budyniów, lecz budyń gotujemy z podanych w przepisie mąk, cukru i żółtek. Proszę zrobić wszystko według wskazówek podanych wyżej w przepisie. Tak budyń ma być ugotowany, a potem jak się ostudzi ucieramy go z masłem. Powodzenia :)

2018-01-22
Mario

Witam,ile tych budyniów,czy mają być ugotowane i dopiero ucierane z masłem?chodzi mi o to na herbatnikach.

2017-01-18
Dorota
Autor przepisu

No to super! Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i wszystkim smakowało, pozdrawiam :)

Pozostało: 16