Na to pyszne ciasto truskawkowe składa się puszysty, jasny biszkopt oraz kremowa masa maślana i truskawki pokrojone na plasterki. Zatem jest to prosty i łatwy przepis cukierniczy.

Truskawkowe ciasto, więc dominującym smakiem i zapachem są aromatyczne truskawki, chociaż ich intensywność łagodzi tutaj maślany posmak kremu. To w sumie słodki smak o łagodnym zabarwieniu.

Tak lubiane przez naszych milusińskich ciasta owocowe warto przygotowywać z ich udziałem. Jest to zabawa w dużym stopniu ucząca dzieci pracy w zespole, np. z rodzicami. Takie proste przepisy szczególnie nadają się do tego celu.

Truskawkowiec zawsze się udaje i nie ma z nim żadnych problemów. Nic tylko go piec i piec ;)

Nadaje się on na każdą letnią imprezę, można go też wykonać w tortownicy - w formie truskawkowo-biszkoptowego tortu i całość oblać słodką polewą czekoladową... mmm pycha! Jeśli to ma być tort dla dorosłych, to do kremu można dodać kilka łyżek adwokatu - i będzie tort bomba ;)

Powodzenia i smacznego :)

Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 34 minuty (w tym 24 minuty pracy).
Praca:24 minuty
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Oczekiwanie:45 minut
Łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st....

Zostało jeszcze 77% treści przepisu oraz 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 84  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (24)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2008-06-16
Dorota

Być może miska z jajkami dotykała gorącej wody i jajka się po prostu "usmażyły".

2008-06-13
Wiola

Dlaczego masa jajeczna mi się zważyła??

2007-06-06
Dorota

Jak najbardziej w ten sposób można ubijać jajka na parze - tylko gotująca się woda nie powinna dotykać miski z jajkami. Powodzenia ;)

Pozostało: 21