Tort egipski to taki przekładaniec. Podstawę stanowi placek przygotowany z ciasta z orzechami laskowymi. Kolejna warstwa to przepyszna masa czekoladowa. Górna i ostatnia warstwa to masa waniliowa. Torcik egipski pokryty jest całkowicie ubitą kremówką ze śmietan-fixem i posypany prażonymi orzechami laskowymi.

Ten słodki tort o smaku orzechowo-waniliowo-czekoladowym jest łatwy w wykonaniu. Wymaga trochę pracy, ale warto się poświęcić, bo nagrodą będą pochwały za pyszny, niepowtarzalny smak. Polecamy!

Składniki

Na 20 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 20
Ciasto:
6 białek
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
20 dag posiekanych orzechów laskowych
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 55 minut (w tym 1 godzina i 10 minut pracy).
Praca:1 godzina i 10 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Oczekiwanie:20 minut
Średnia trudność wykonania.
Tanie.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Orzechy połączyć z mąką i ostrożnie wymieszać z pianą. Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem dużej tortownicy. Piec 20-25 minut w temp. 175 st. C. Gotowe ciasto przestudzić.

W r...

Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 116  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (14)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2009-03-31
Małgorzata

Mi ciasto tradycyjnie opadlo :/ wiec wyszedl bardzo niski i przez to malo efektowny. Krem zrobilam z mniejsza iloscia mleka i jest rzeczywiscie dosc rzadki. Ale za to pyszny

2008-02-25
Dorota

To bardzo się cieszę, że ciasto się udało i dziękuję za ciekawy pomysł na kolejne ciasto ;) Serdecznie pozdrawiam ;)

2008-02-24
m

mimo tego że nie otrzymałam na czas odpowiedzi to zrobiłam ten tort z włoskimi orzechami i w prostokątnej blaszce wyszło super dałam w środek jeszcze raz ciasto ze spodu z pół porcjii a kremu zrobiłam z półtorej porcji i do kremu dałam żelatynę a zamiast czekolady w proszku dałam capucino czekoladowe i było superpozdrawiam

Pozostało: 11