Są takie przepisy cukiernicze, które aby je wykonać wymagają większego nakładu pracy i czasu. Takim przepisem jest receptura na wykonanie „Tortu ambasador”.

Podstawę tortu stanowi pulchne ciasto biszkoptowe. Następnym etapem jest przygotowanie masy kremowej wykonanej z budyniu, żółtek i mleka. Masa kremowa będzie podzielona na dwie części. Każda z tych części ma inną barwę i różni się dodatkami. Jak uzyskano taki efekt?? o tym w przepisie... ;)

Tort ambasador to jeden z wypieków cukierniczych, który najbardziej cenię. Jest delikatny i równocześnie wyrazisty, dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych składników.

Polecamy! Torcik nie jest trudny, włożona w jego przygotowanie praca zostanie na pewno doceniona przez imprezowiczów.

Składniki

Na 16 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 16
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 5 minut (w tym 1 godzina i 40 minut pracy).
Praca:1 godzina i 40 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Średnia trudność wykonania.
Średni koszt.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm). Piec ok. 25 minut w te...

Zostało jeszcze 86% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 193  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (10)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-01-04
Dorota
Autor przepisu

Takie zmiany są mile widziane i komentarze też :) Wyszedł ambasador na bogato :) Super! Gratuluję i pozdrawiam :)

2012-08-22
marta

Też troszeczkę zmodyfikowałam ten przepis. Z racji ciepłej pory roku do zrobienia budyniu dałam mniej mleka (2,5 szklanki) i niecałą szklankę cukru. Dziewczyny wyżej narzekały, że masa wyszła im za wolna, mi udało się przez przypadek tego uniknąć. Do ciemnej masy wkroiłam 2 opakowania migdałów, 2 opakowania orzechów laskowych i dwie tabliczki czekolady 'z okienkiem', nie pamiętam firmy,ale to taka pyszna czekolada z orzechami laskowymi. Natomiast do jasnej masy dałam pokrojone brzoskwinie (z jednej puszki) i też z jednej puszki ananasy, oraz oczywiście rodzynki, które chwilkę moczyły się we wrzątku z olejkiem waniliowym (oczywiście rodzynki odcedzone i ostudzone). Przepis bazowy genialny, małe zmiany musiałam wprowadzić, bo nie byłabym sobą. Wszyscy zadowoleni. Pycha.

2010-10-23
aga

Dziekuje za przepis,ciasto wyszlo fantastycznie,wszyscy byli zachwyceni,upieklam dla kolezanki syna,ktöry mial dwa lata.Niesamowite ciasto.

Pozostało: 7