Ta przystawka będzie ozdobą wielkanocnego stołu, a ponadto na pewno przypadnie do gustu wszystkim zasiadającym przy nim gościom, gdyż jest bardzo efektowna.

To proste danie można bardzo szybko przygotować, a jest zupełnie inne, atrakcyjniejsze i smaczniejsze niż zwykłe plastry szynki podane na stół. Czasu wymaga jedynie stężenie galaretki, w której znajdują się te pyszne roladki.

Naszym farszem jest pasta jajeczna z dodatkiem ostrego, zdrowego chrzanu oraz uwielbianego chyba przez wszystkich majonezu, a także przypraw. Tak przygotowanym farszem smarujemy plastry szynki i zwijamy w ruloniki. Po umieszczeniu ich najlepiej w szklanej, przezroczystej misce oraz udekorowaniu np. groszkiem i natką zielonej pietruszki, całość zalewamy pysznym bulionem lub rosołem z żelatyną i czekamy, aż stężeje.

Taką potrawę z szynką w roli głównej można podać na stół na każdej imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Najlepiej od razu przygotować te roladki z podwójnej porcji, bo znikają w ekspresowym tempie. A na takie pyszności skusi się każdy, bo szynka w galarecie to murowany hit każdej imprezy!

Smacznego!

Składniki

Na 5 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 5
10 plastrów szynki (ok. 20 dag)
Pasta:
3 jajka
3 łyżeczki chrzanu
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 50 minut (w tym 40 minut pracy).
Praca:40 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać chrzan i majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i Vegetą. Razem dokładnie wymieszać. Gotową pastą smarować plasterki szynki. Zwinąć i uło...

Zostało jeszcze 76% treści przepisu oraz 14 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 144  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-09-04
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję :)

2012-09-04
beta

Robiłam na imieniny i wszystkim bardzo smakowało, polecam!

2010-07-09
Marzena.T

Ja do jajek dodaję jeszcze troszeczkę pokrojonego pora.Naprawdę dobre:)

Pozostało: 2