W przepisie podano sposób na wyciągnięcie z młodych pędów sosny soków, które się tam znajdują, a mogą być przydatne do wykonania syropu wzmacniającego odporność organizmu.... Sok uzyskany z pędów sosny należy wymieszać z miodem.

Aby jakość i skuteczność wykonanego przez nas syropu miodowo-sosnowego była jak najlepsza należy odpowiednio wybrać sosnowe pędy.

Zbioru pędów najlepiej dokonać na przełomie kwietnia i maja. Powinny być w kolorze jasno zielonym. Ich długość nie powinna być większa niż 12 cm, dłuższe pędy mają mniej soku. Warto wybierać klejące się pędy, co oznacza, że zawartość soków jest w nich odpowiednio duża.

Przygotowany w ten sposób syrop posiada przyjemny, miodowo-sosnowy smak i aromat, a do tego posiada prozdrowotne właściwości.

Ten syrop to naturalna substancja lecznicza, którą warto zrobić samemu, zwłaszcza, że zbyt skomplikowana to ona nie jest ;)

Polecamy i życzymy zdrówka!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1/2 kg pędów sosny (10-12 cm)
...

Przygotowanie

Pędy sosny opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Zdjąć z ognia i po około 15 minutach odcedzić i odcisnąć pędy sosny. ...

Zostało jeszcze 71% treści przepisu oraz 8 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2018-08-07
Dorota
Autor przepisu

Cieszę się bardzo, że się przydają :)

2018-02-12
anna nowak

wspaniale przepisy na przeziebienie dziekujemy