Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Kruche ciasto:
3 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki śmietany 18%
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 50 minut (w tym 50 minut pracy).
Praca:50 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina
Oczekiwanie:2 godziny
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Do mąki pszennej dodać cukier puder, śmietanę, miękkie masło, jajko, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalki na 2 godziny. Prostokątną formę...

Zostało jeszcze 79% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 86  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (6)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-04-27
Alicja18

Smarowanie blachy tluszczem i posypywanie tarta bulka to stare metody, tak sie dawniej robilo obecnie sluzy do tego papier do pieczenia i nie potrzeba go niczym smarowac i posypywac a poza tym nie ma tej papraniny i ciasto sie nie przypala.

2009-11-05
Kasia O

smaczne ciasto , polecam

2009-11-02
Marysia
Autor przepisu

Cieszę się, że smakowało - pozdrawiam :)

Pozostało: 3