Składniki

Na 20 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1/2 kg mąki
50 g drożdży
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:30 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Drożdże rozrobić z cukrem i łyżką mąki w 1/2 szklance mleka, odstawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko, wlać resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i wyrobi...

Zostało jeszcze 72% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 51  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-04-22
Magda_G
Autor przepisu

ja piekłam te bułeczki właśnie w takiej proporcji, na 1/2 kg mąki dałam 50 gram(5dkg) drożdży.

spotkałam się już z opinią że te 50g drożdży wystarczy na dwie porcje ciasta (z 1kg mąki) - ale nie próbowałam więc nie wiem czy by wyrosły.

2010-04-21
campari

czy aby napewno dobrze podana jest gramatura drozdzy?

50 g to bardzo duzo wg mnie na ta ilosc maki zdecydowanie wystarczy 5g maki

2010-03-30
Magda_G
Autor przepisu

Bułeczki robię z mąki pszennej, najczęściej tortowej. Choć ostatnio jak brakło mi zwykłej mąki to dodałam trochę krupczatki i też wyszły pyszne :). Ale generalnie to zwykłą mąkę pszenną, taką jak do pieczenia innych ciast.

Pozdrawiam i życzę smacznego :)

Pozostało: 1