Drożdżowe bułeczki to fajna i słodka odmiana drożdżowego ciasta z owocowym nadzieniem. W tym nadzieniu znajdziemy kwaśny rabarbar, soczyste truskawki, aromatyczny cynamon i to wszystko wymieszane ze słodką nutką cukru...

Tuż przed pieczeniem, wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy ziarenkami sezamu - a to wszywko po to, aby nasze bułeczki pięknie się prezentowały :)

Przepis jest łatwy i dosyć prosty do wykonania. Raczej nie powinno być z nim problemu :)

Gdy lato w pełni, warto wykorzystywać jego dary i korzystać z tych przepysznych, zdrowych owoców. Warto zaprosić je do kuchni i używać do cudownych, pięknie pachnących wypieków... w tym przepisie do naszych babeczek zapraszamy rabarbar i truskawki - bardzo fajne połączenie. Kwaskowatość rabarbaru przełamiemy tutaj pachnącymi truskawkami, cukrem i cynamonem... mniam!

Takie bułeczki są świetne na wakacyjne śniadanie, podwieczorek, świetnie się też nadają do kawusi - a serwowane na świeżym powietrzu znikają wręcz błyskawicznie. Są rozchwytywane jeszcze ciepłe ;)

Są idealne na piknik, spacer i wycieczkę rowerową z dzieckiem. Bardzo łatwo dają się spakować, nie kleją się, nie rozpadają, nic z nich nie wypływa, a jak świetnie smakują potem naszym dzieciakom?! A my jesteśmy spokojni i szczęśliwi, bo przynajmniej wiemy co Im dajemy :)

Z podanych proporcji wychodzi 16 bułeczek, czyli nie za dużo ;) Trzeba się więc śpieszyć, żeby załapać się chociaż na jedną taką słodką i przepyszną bułeczkę. Bo wyglądają one mega apetycznie i kuszą swoim kształtem!

Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)

Myślę, że Wam zasmakują :)

Składniki

Na 8 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 8
Rozczyn:
2 łyżki mleka
2,5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 5 minut (w tym 1 godzina i 40 minut pracy).
Praca:1 godzina i 40 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną. Dokładnie rozmieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.

Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać c...

Zostało jeszcze 89% treści przepisu oraz 42 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 190  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!