Warzywa, najlepiej zielone i makarony połączone w jednej potrawie - to super smakowo duet!

Tego typu przepisy kulinarne są zwykle łatwe i szybkie do wykonania. A dodatkowo mają dobry smak, zapach oraz porcję witamin i zdrowych składników odżywczych.

Makaron zastosowany do przygotowania takich dań powinien być al dente, czyli niedogotowany. Taki makaron podczas spożywania go jest twardawy i jędrny. Mistrzami gotowania makaronu jak wiadomo są Włosi i ten sposób jego przygotowania pochodzi z tego kraju, a nazwa „al dente” z języka włoskiego.

Dietetycy powszechnie uważają, że niedogotowany makaron charakteryzuje się lepszymi właściwościami prozdrowotnymi, niż jego miękka wersja.

Prezentujemy sprawdzony pomysł na danie z warzyw i makaronu. Jest to jednak trochę nietypowe połączenie tych składników. W tym przepisie połączono brokuł i makaron, ale wchodzący w skład gotowego produktu, jakim jest łagodna zupka chińska. Sprasowane ząbki czosnku dodają tej kompozycji wyrazistości.

Sałatka ma charakterystyczny smak, a ponadto ciekawie prezentuje się na stole. Domownikom i gościom bardzo smakuje - sprawdzone! Każdy po nią sięga, nawet kilka razy, no i oczywiście pyta o przepis :)

Zachęcamy do wykonania tej potrawy, która może stanowić samodzielne danie, jako sałatka na kolację, ale też może być świetnym dodatkiem do potraw z grilla.

Jest ona idealna na każdą porę roku.

Smacznego :)

Składniki

Na 5 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 5
1 duży brokuł
2 zupki chińskie (łagodne)
...

Przygotowanie

Gotowe za 58 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:8 minut
Oczekiwanie:30 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Brokuł oczyścić, umyć i podzielić na części. Następnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 8 minut. Ostudzić i pokroić w kostkę. Makaron z zupek chińskich połama...

Zostało jeszcze 71% treści przepisu oraz 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 165  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (31)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2014-07-26
Dorota
Autor przepisu

Cieszę się bardzo, że sałatka smakowała. Przyznam się, że to jedna z moich ulubionych sałatek ;) Dziękuję pięknie za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam :)

2014-07-25
gunia

Pyszna sałatka ,z resztą wszystkie dania z Pani przepisów, które wypróbowałam są smaczne. Dziękuję i pozdrawiam:-)

2013-01-08
Dorota
Autor przepisu

To bardzo się cieszę i pozdrawiam :)

Pozostało: 28