Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
30 dag kalafiora
60 dag ziemniaków
10 dag marchwi
10 dag pora
około 3 litry bulionu
3 liście laurowe
70 dag pieczarek
10 dag cebuli
1 łyżka smalcu
majeranek
sól
pieprz
natka zielonej pietruszki

Przygotowanie

Kalafiora opłukać i pokroić na duże różyczki. Ziemniaki i marchew obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Por opłukać i pokroić w grube plasterki.

Do gorącego bulionu przełożyć kalafiora, ziemniaki, marchew i por. Dodać liście laurowe, wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw.

Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec i przełożyć cebulę. Wymieszać i zeszklić cebulę. Przełożyć pieczarki, dodać szczyptę soli i pieprzu. Smażyć, aż woda wyparuje, a pieczarki się zrumienią.

Liście laurowe wyciągnąć z garnka. Dodać szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku. Całość razem zmiksować blenderem. Gorącą zupę nalać na talerze, na środek położyć pieczarki i wokoło posypać drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Smacznego.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

W 100 gramach
Energia: 18,1  kcal 0,91 % GDA*
Białka: 1,1  g 2,1 % GDA*
Węglowodany: 3,1  g 3,1 % GDA*
Tłuszcze: 0,32  g 0,46 % GDA*
Cholesterol: 0,17  mg 0,06 % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!