Jest to jeden ze sposobów na zabezpieczenie zapasu witamin na okres zimowy. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki przecier ze szczawiu wykorzystać w pozostałych okresach roku do przygotowywania zup oraz innych potraw.

Przygotowanie przecieru warzywnego ze szczawiu jest banalnie proste :)

Warto jednak zapamiętać i stosować się do zalecenia, aby nie przygotowywać przecieru szczawiowego w garnkach czy innych naczyniach aluminiowych. Szczaw posiada witaminę C (odczyn kwaśny), która w obecności aluminium utlenia się. W ten sposób szczaw traci wartości odżywcze, a ponadto aluminium przedostaje się do warzywa. Zjadając szczaw przyrządzony w takim garnku, wprowadzamy do organizmu również aluminium...

Do przygotowania przecieru szczawiowego należy stosować tylko naczynia ze stali nierdzewnej lub stalowe emaliowane, ale bez ubytków emalii.

Zatem zachęcamy to zbirów szczawiu w słoneczny dzień i oczywiście z miejsc oddalonych od ruchliwych dróg, a potem mała przeróbka i nasz szczaw jest już w słoikach... a w zimę lub w dniu, kiedy nie wiemy, czy nie mamy pomysłu co tu ugotować na obiad, wtedy z pomocą przychodzi nam przecier szczawiowy - z którego udziałem można przygotować pyszną i błyskawiczną zupkę z różnymi dodatkami... mniam :)

Smacznego.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
35 dag szczawiu (polnego lub ogrodowego)...
...

Przygotowanie

Szczaw (młode liście) starannie przejrzeć, odrzucić pożółkłe liście, usunąć ogonki, opłukać i osuszyć. Przełożyć do garnka (niealuminiowego) i podgrzewać na małym ogniu przez około 10-15 minut. Na...

Zostało jeszcze 69% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!