Dynia to niezwykle uniwersalna jarzyna. Można ją jeść na surowo, ale chyba lepiej smakuje gotowana, pieczona albo duszona.

Dodawana jest do leczo, do zup, zwłaszcza kremowych. Ale to nie wszystko! Napoje z dyni - nalewki, wina i kompoty. Dżemy. Dynia może samodzielnie stanowić dania, ale można ją łączyć z innymi warzywami i owocami. Dynia coraz częściej występuje w przepisach na wypieki cukiernicze.

Przepis na ciasto z dynią, to jeden z przykładów jej zastosowania w cukiernictwie. Dynia, jako warzywo niskokaloryczne, o dużej zawartości minerałów i witamin, wspomagająca odchudzanie sprawia, że placek z dynią daje możliwość zjedzenia od czasu do czasu czegoś słodkiego ludziom, którzy muszą uważać na zawartość swojej diety.

Ale w tym cieście znajdziemy jeszcze jeden zdrowy i lubiany składnik. To włoskie orzechy, które zawierają między innymi, cenne kwasy omega - 3 oraz białka.

Jak widać ciasta nie muszą być tuczące. Wszystkim tym, którzy dbają o swoje zdrowie polecamy wypróbowanie tego przepisu na ciasto z dynią i orzechami włoskimi.

To ciasto jest idealne na ciepłe, jesienne dni. Jest smaczne, aromatyczne i ma bardzo przyjemny kolor :)

Przepis nie jest skomplikowany, jest szybki w wykonaniu, a składniki potrzebne do jego wykonania są tanie... zatem do dzieła!

Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu polane jest smaczną polewą czekoladową i posypane kolorowymi cukierkami. Można posypać je też kolorowymi, kandyzowanymi owocami, zrumienionymi wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub ziarnami słonecznika.

Smacznego.

Składniki

Na 24 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto:
40 dag dyni (waga po obraniu)
10 gram imbiru (korzeń)
10 dag orzechów włoskich (1 szklanka obranych)
5 jajek
szczypta soli
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 45 minut (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:45 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Dynię obrać oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Korzeń imbiru obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Imbir dodać do dyni i razem wymieszać. Orzechy włoskie pokroić. Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą mas...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 14 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 61  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-11-27
Dorota
Autor przepisu

Proszę bardzo i również pozdrawiam :)

2012-11-24
Małgorzata.P.

Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.

2012-11-08
Dorota
Autor przepisu

Co to jest ekstrakt waniliowy można się przekonać klikając jego nazwę w składnikach. Natomiast można go zastąpić olejkiem waniliowym.

Pozostało: 2