Pierogi to popularne i często podawane w polskich domach danie. Jest tak prawdopodobnie dlatego, że to pyszna potrawa, a farsz do nich może stanowić wiele różnego rodzaju produktów np. ser, warzywa (np. ziemniaki, szpinak), a także mięso i... tutaj fajne jest to, że każdy z tych produktów znajduje swoich amatorów.

Jak widać możliwości jest wiele... i jak to mówią: ile osób - tyle smaków ;)

Jednak chyba najczęściej serwowane są pierogi na słodko. Takie pierogi szczególnie lubią dzieci, ale i dorośli również zajadają się nimi. Ich farsz wykonuje się z różnych owoców np. jabłka, gruszki i chyba najpopularniejsze to pierogi z truskawkami.

My proponujemy bardzo dobre w smaku pierogi nadziewane pełnymi słońca jagodami. Czarne jagody to leśne owoce sezonowe. Ich połączenie z ciastem na pierogi daje oryginalny smak i zapach leśnych owoców... mniam! To smak naszego dzieciństwa :)

My nasze owocowe pierogi serwujemy ze śmietanką i cukrem, ale można podawać je też z roztopionym masełkiem i ze zrumienioną na złoto, chrupiącą bułką tartą - pycha :)

Pierogi z jagodami wyglądają kusząco i są wyjątkowo apetyczne, dlatego gdy tylko rozpocznie się sezon jagodowy, warto skusić się na małą porcje domowych pierogów z jagodami... a jeśli mamy trochę wolnego czasu to można się wybrać do lasu pełnego jagód... tak dla relaksu ;)

Takie słodkie pierożki to świetna propozycja obiadowa na gorące i upalne lato. To fajny pomysł na wakacyjny obiad. Pierożki serwowane na świeżym powietrzu smakują wyjątkowo! Cała rodzinka się nimi zajada, nawet dzieciaki proszą o dokładkę - sprawdzone ;)

Do przygotowania pierogów z owocami można użyć również owoców mrożonych - ale to taka zimowa wersja, i... wspomnienie lata.

Życzymy słodkiej produkcji i smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki oleju
...

Przygotowanie

Łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Do mąki tortowej dodać jajko, olej wymieszać razem widelcem dolewając przegotowaną zimną wodę. Zagnieść ciasto i włożyć na około 2 godziny do lodówki.

Jagody obrać z liści, dokładnie opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i bułkę tartą. R...

Zostało jeszcze 77% treści przepisu oraz 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-07-14
Dorota
Autor przepisu

Dokładnie, tyle ich wychodzi. Oczywiście to zależy, jak rozwałkuje się ciasto. U mnie wyszło właśnie 75 sztuk. Proszę spróbować je zrobić i dokładnie policzyć - czekam na komentarz :)

2016-07-13
to ja

Głupoty-z 3 szklanek mąki -tyle pierogow?