Błyskawiczna, prosta, tania i bardzo smaczna pasta jajeczna z nutką ostrego chrzanu.

Pasta jajeczna to bardzo pożywny dodatek do kanapek. Jest fajną odmianą od nudnych kanapek... z szynką, żółtym serem czy dżemem.

Jest idealna na imprezy, czy też spotkania towarzyskie. To dobry pomysł na śniadanie, zwłaszcza wielkanocne, ale też na smaczną kolację. Można ją też zabrać (zapakowaną w plastikowym pudełku) do pracy lub do szkoły.

Świetnie smakuje z chlebkiem, bułeczkami, bagietkami, tostami, chrupkim pieczywem, krakersami i nawet chipsami. Fajnie sprawdza się również jako nadzienie np. do ruloników z szynki, do faszerowania jajek lub pomidorów. Super dodatkiem do kanapek z pastą może być ogórek kiszony, ogórek konserwowy, pomidor, ketchup, rzeżucha, szczypiorek lub koperek. Dodatek zieleninki sprawi, że nasza pasta nabierze wiosennego charakteru :)

Pasta jajeczna to temat rzeka, można dodawać do niej różne dodatki, co lubimy lub co mamy pod ręką - i zawsze będzie pyszna i szybko nam się nie znudzi, bo ta pasta po prostu tak ma ;)

W naszej paście charakterystycznym dodatkiem jest chrzan, który to jest nieodzownym elementem świątecznej wielkanocnej święconki. Bowiem chrzan ma nam zapewnić zdrowie i siły witalne przez cały rok. Dlatego bardzo chętnie znajduje on swoje miejsce na wielkanocnym stole :)

Warto wiedzieć także, że chrzan jest naturalnym antybiotykiem i ma pozytywny wpływ na nasz metabolizm, dlatego warto o nim pamiętać w Wielkanocne Święta :)

Jajka w połączeniu z chrzanem smakują wybornie. A dodatkowo przygotowanie tej pasty jest bajecznie proste, dlatego warto się na nią skusić!

Dziecinnie prosta, smaczna, nasza domowa pasta jajeczna zawsze wygra z tą kupioną w sklepie - bez dwóch zdań!

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
5 jajek
4 łyżki majonezu
3 łyżki chrzanu (ze słoika)
...

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Następnie opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć do miski. Do jajek dodać majonez, chrzan, śmietanę, musztardę, ...

Zostało jeszcze 74% treści przepisu oraz 12 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!