Nalewki to popularne napoje alkoholowe powstające poprzez macerowanie, czyli moczenie przez dłuższy czas, najczęściej owoców, ziół, a niekiedy kwiatów i korzeni, w alkoholu. Takie nalewki bardzo często mają charakter leczniczy.

W kuchni dodawane są do przygotowywanych potraw np. mięsnych i przekąsek.

Przepis na nalewkę z orzechów, podobnie jak na większość popularnych nalewek jest łatwy do wykonania. Wymaga jedynie cierpliwości...

Kiedy orzechy zielone są już duże, ale jeszcze miękkie można je już zrywać z drzewa. Najlepszy czas na taki zbiór to koniec czerwca - początek lipca. Potem te orzechy twardnieją i są problemy z ich krojeniem.

Na czas krojenia młodych orzechów włoskich trzeba założyć na ręce jednorazowe rękawiczki gumowe, bo te orzechy bardzo, bardzo brudzą.

Gotowa nalewka jest skutecznym lekiem na zwykłe bóle i niedomagania żołądkowe, przy niestrawności, wzdęciach i biegunkach. Idealna też na świąteczne przejedzenie. Ponadto obniża ciśnienie, oczyszcza krew, wzmacnia organizm i niszczy pasożyty przewodu pokarmowego - oczywiście spożywana z umiarem, natomiast w nadmiarze może tylko zaszkodzić...

Dorośli piją tę nalewkę nie rozcieńczoną, jeden kieliszek powinien wystarczyć. Niewielką i rozcieńczoną ilość nalewki z orzecha włoskiego można podać też dzieciom z silnym bólem brzucha (np. przy zatruciu pokarmowym).

Ta nalewka jest rewelacyjna - sprawdzone. Zwykle po niezbyt długim czasie dolegliwości żołądkowe mijają.

Warto w swojej apteczce mieć zapas tej domowej i "uzdrawiającej" nalewki.

Słyszałam, że z orzechówką jest jak z winem, im starsza tym lepsza... ale sprawdzę to, bo mam z trzech lat jeszcze troszeczkę ;)

Polecamy i zdrówka życzymy :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
50 dag zielonych orzechów włoskich
15 dag cukru
...

Przygotowanie

Zielone (niedojrzałe) orzechy włoskie zerwać na początku lipca. Opłukać, osuszyć i całe orzechy w zielonych łupinkach pokroić (każdy orzech na 8 części). Do krojenia zielonych orzechów włoskich warto założyć gumowe rękawice, gdyż te orzechy...

Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-10-10
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję za poradę i również pozdrawiam :)