Nalewki z orzechów włoskich świetnie sprawdzają się jako środki pomocne w zwalczaniu dolegliwości żołądkowo-trawiennych. Ich działanie jest niezwykle szybkie. Można ją stosować po obfitym posiłku. Dodatkowo, orzechówka działa jako środek rozgrzewający.

Podstawowym składnikiem nalewki są włoskie orzechy. Istotny jest termin zbioru orzechów. Najlepszym czasem zbioru orzechów na nalewkę jest przełom czerwca i lipca. Dlatego w tym czasie przygotowuje się nalewki orzechowe, wymagane są orzechy jeszcze niedojrzałe, niezbyt twarde. Miód dodany do nalewki łamie gorzki posmak orzechów i dodaje jej słodyczy.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
20 dag zielonych orzechów włoskich
6 goździków
...

Przygotowanie

Zielone orzechy włoskie opłukać, osuszyć i pokroić (najlepiej w rękawiczkach, aby nie zabrudziły rąk). Przełożyć do czystego i suchego dużego słoika (900 ml). Dodać goździki i szczyptę mielonego imbiru. Całość zalać wódką, wymieszać i zakrę...

Zostało jeszcze 73% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2018-07-10
Dorota
Autor przepisu

"Płynny miód" chodzi tutaj o taki, który nam się wyleje ze słoika, a jeśli mamy miód w formie stałej - skrystalizowany, wtedy taki słoik z miodem można włożyć do ciepłej wody, aby miód stał się płynny. Powodzenia :)

2018-07-07
Początkujący

Co oznacza "płynny miód"? Normalny miód należy delikatnie rozcieńczyć? Nie rozumiem niestety tego kroku. Jeśli zalejemy orzechy miodem, to raczej to się nie rozpuści.

2018-06-13
Dorota
Autor przepisu

Myślę, że można. W tym roku wcześniej zrobiło się ciepło, wszystko wcześnie zaczęło się rozwijać, dlatego to może teraz będzie najlepszy moment na zbiory zielonych orzechów :)

Pozostało: 2